Γνωρίστε μας τη Βιβλιοθήκη / το Αρχείο σας (4)

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, ώρα 6.30 μ.μ.

Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου

Σωκράτης Σινόπουλος, πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου

Κούλα Γιαζιτζόγλου, υπεύθυνη του Αρχείου Δόμνας Σαμίου 

Το Μουσικό Αρχείο της Δόμνας Σαμίου

Το Μουσικό Αρχείο της Δόμνας Σαμίου είναι καρπός της πολύχρονης προσπάθειας της Δόμνας Σαμίου για την καταγραφή και διάδοση της παραδοσιακής μας μουσικής. Αποτελείται από τις μουσικές καταγραφές που πραγματοποίησε στην ελληνική ύπαιθρο, τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της, τις ηχογραφήσεις της για τη δισκογραφία και τις συναυλίες της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, ο σύλλογος που ίδρυσε η ίδια το 1981, διαχειρίζεται το Αρχείο αυτό και έχει τη μέριμνα της οργάνωσης και της προβολής του. 

Συντονίστρια: Σοφία Κομποτιάτη, Μουσικολόγος, Δρ. Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών | Υπεύθυνη Εικονικού Εκπαιδευτικού Μουσείου Ε.Λ.Σ.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Διάρκεια δράσης: 60΄ 

Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Σοφία Τσοπάνη (tsopani@mus.auth.gr), Γ. Γραμματέα του Παραρτήματός μας.


Ο Σωκράτης Σινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα με την Μαρία Γαλάνη και τον Βασίλη Γρατσούνα, θεωρητικά με τον Μιχάλη Αδάμη, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Γιάννη Τσιαμούλη και μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1988 ξεκίνησε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον Ross Daly και ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος». Έκτοτε, συνεργάζεται με μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορα μουσικά σχήματα, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχει ηχογραφήσει με τον Charles Lloyd για την Blue Note, με τον Jean Quihen Queyras για την Harmonia Mundi, με την Ελένη Καραΐνδρου για την ECM και με το συγκρότημα παλαιάς μουσικής L’Achéron για την Fuga Libera ενώ στην προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνονται εκδόσεις στην ECM records και στην Saphrane records. Το 1999 βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών «Μελίνα Μερκούρη». Υπήρξε μουσικός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου από το 1992 μέχρι τον θάνατό της, το 2012. Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Ποιητικής του ίδιου Τμήματος και πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.

Η Κούλα Γιαζιτζόγλου είναι υπεύθυνη του Αρχείου Δόμνας Σαμίου και της ιστοσελίδας του ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου (www.domnasamiou.gr). Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού τμήματος του ΑΠΘ, έχει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία και τις Νέες Τεχνολογίες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πτυχίο θεατρικών σπουδών από τη δραματική σχολή Ευγενίας Χατζίκου. Στο διάστημα 1986-2000 έχει εργαστεί στον τομέα της διαφήμισης, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εφαρμογών λογισμικού για διαφημιστικές εταιρείες και τηλεοπτικούς σταθμούς και, από το 2003, και μετά είναι μέλος της ομάδας των ελεγκτών της Επιτροπής Ελέγχου Ερευνών Τηλεθέασης. Στο διάστημα 1992-2012 υπήρξε μαθήτρια της Δόμνας Σαμίου στο παραδοσιακό τραγούδι και μέλος της χορωδίας της. Από το 2003 είναι μέλος του Συλλόγου της.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της δράσης.