Γνωρίστε μας τη Βιβλιοθήκη / το Αρχείο σας (2)

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 6.30 μ.μ.

Εθνική Λυρική Σκηνή : Ιστορικό Αρχείο & Εικονικό Εκπαιδευτικό Μουσείο

Σοφία Κομποτιάτη, Μουσικολόγος, Δρ. Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών | Υπεύθυνη Εικονικού Εκπαιδευτικού Μουσείου Ε.Λ.Σ.

Εθνική Λυρική Σκηνή: αποτυπώνοντας το παρελθόν σε παρόντα χρόνο. Από τις Αρχειακές Συλλογές στο Εικονικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Όπερας. 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ιδρύθηκε το 1939 και έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα ανεβάζοντας παραστάσεις όπερας, μπαλέτου, οπερέτας, καθώς επίσης έργα για παιδιά και νέους. Διατηρεί ένα ιδιαίτερα πλούσιο ιστορικό αρχείο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έντυπα προγράμματα παραστάσεων, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, καθώς και ηχογραφήσεις. Μεγάλο μέρος του ιστορικού αυτού αρχείου αποτυπώνεται ψηφιακά στο Εικονικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Όπερας, μια σχετικά πρόσφατη δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) διαδικτυακή εφαρμογή με εκπαιδευτικό και διαδραστικό χαρακτήρα, ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους, ο εμπλουτισμός της οποίας βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. 

Στην παρουσίαση θα αναδειχτεί το ιστορικό αρχείο, αλλά και το Εικονικό Εκπαιδευτικό Μουσείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ επιπλέον θα συζητηθούν θέματα μεθοδολογίας, έρευνας και τεκμηρίωσης που σχετίζονται με την ψηφιακή αποτύπωση της ιστορίας του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας. 

Συντονίστρια: Μυρτώ Οικονομίδου, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής & Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Παραρτήματος IAML.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση.

Διάρκεια δράσης: 60΄ 

Είσοδος στην πλατφόρμα zoom την ημέρα της παρουσίασης με την παρακάτω διεύθυνση https://us06web.zoom.us/j/82164147755

Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Σοφία Τσοπάνη (tsopani@mus.auth.gr), Γ. Γραμματέα του Παραρτήματός μας.

Η εκδήλωση στο Facebook


Η Σοφία Κομποτιάτη είναι απόφοιτη και διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μελέτησε νέυ και τροπική μουσική με τον Χρίστο Τσιαμούλη, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά (μέχρι πτυχίο φούγκας και σύνθεση) με τον Μιχάλη Αδάμη. Για μεγάλο διάστημα παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη, όπου σπούδασε στο Πολυτεχνείο Γιλντίζ (Τμήμα Εθνομουσικολογίας) και πραγματοποίησε την έρευνα της διδακτορικής της διατριβής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της απέσπασε διάφορες υποτροφίες, ενώ καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της και μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με φορείς όπως Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων. Το διάστημα 2006-2008 δίδαξε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα.Από το 2007 εργάζεται ως μουσικολόγος στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνη του Εικονικού Εκπαιδευτικού Μουσείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έχοντας πραγματοποιήσει τεράστια πρωτογενή έρευνα πάνω στην εργογραφία, την παραστασιογραφία και τους καλλιτέχνες του θεάτρου. Αυτή τη στιγμή η ίδια ψηφιοποιεί όλη την παραστασιογραφία της ΕΛΣ από το 1940 έως σήμερα, ενώ έχει ξεκινήσει συστηματική έρευνα σε σχέση με την προφορική ιστορία του οργανισμού. Κείμενά της με βασικές θεματικές τη μουσική ως/στην κουλτούρα, μουσική/τόπος/ταυτότητα, αρχεία και ψηφιοποίηση, προφορική ιστορία, βιογραφίες καλλιτεχνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή έχουν δημοσιευτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό.