MEI και κατάλογοι / κριτικές εκδόσεις, 15 Μαρτίου 2023

Διαδικτυακό σεμινάριο, Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, ώρα 6:30 μ.μ.

Ηλίας Κυριαζής, Έφορος Πολιτιστικών Δεδομένων, University of Applied Sciences Potsdam, Germany

Θεματικοί κατάλογοι και κριτικές εκδόσεις σε περιβάλλον μουσικής κωδικοποίησης

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον, ο ρόλος των μουσικών βιβλιοθηκών καλείται να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης μουσικολογικής έρευνας και μουσικής πρακτικής. Τεχνικές των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών γίνονται σταδιακά κομμάτι της εργασίας μουσικών βιβλιοθηκονόμων και μουσικολόγων, οι οποίοι/ες διαχειρίζονται μουσικές συλλογές και χρησιμοποιούν ή παράγουν θεματικούς καταλόγους και κριτικές εκδόσεις. Συγκεκριμένα, η συνεχής εξέλιξη της έρευνας πάνω στο έργο παλαιών και σύγχρονων συνθετών καθιστά αναγκαία τη χρήση πιο ευέλικτων μορφών παρουσίασης, ώστε να επιτρέπεται η άμεση επικαιροποίηση βιβλιογραφικών αναφορών και να διευκολύνεται η συγκριτική ανάλυση πρωτογενών πηγών και η παράθεση κριτικών σχολίων. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση τεχνικών μουσικής κωδικοποίησης, όπως του MEI (Music Encoding Inititiative), το οποίο θα παρουσιαστεί στο σεμινάριο.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί έμφαση στα ακόλουθα σημεία:
– Δομή θεματικών καταλόγων και κριτικών εκδόσεων
– Γενικές αρχές του MEI
– Κωδικοποίηση μουσικού κειμένου (π.χ. incipits) και μεταδεδομένων
– Εφαρμογή της μουσικής κωδικοποίησης στη δημιουργία νέων πηγών αναφοράς με παραδείγματα

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς βιβλιοθηκονόμους / χειριστές μεταδεδομένων και μουσικολόγους, καθώς και σ’ όσους γενικά ενδιαφέρονται για τον χώρο των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών (digital humanities) με έμφαση στη μουσική. Βασικές μουσικές γνώσεις (ανάγνωση μουσικής σημειογραφίας) θα είναι βοηθητικές στην παρακολούθησή του.

Συντονισμός: Σοφία Τσοπάνη, Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & Γ. Γραμματέας Δ.Σ. Ελληνικού Παραρτήματος IAML.

  • Ελεύθερη συμμετοχή
  • Διάρκεια : 90΄

Ο Ηλίας Κυριαζής είναι αναλυτής πολιτιστικών δεδομένων, μουσικός βιβλιοθηκονόμος και μουσικολόγος. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές μουσικής βιβλιοθηκονομίας στο Πανεπιστήμιο της Indiana, Bloomington (ΗΠΑ) όπως και ψηφιακών μέσων στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βρέμης (Γερμανία). Ως επιστημονικός συνεργάτης και βιβλιοθηκονόμος έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στην Εθνική Βιβλιοθήκη Γερμανίας, την Κρατική Βιβλιοθήκη Βαυαρίας και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος των Ιδρυμάτων Fulbright, Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ΙΚΥ και Λίλιαν Βουδούρη, ενώ από τον Οκτώβριο του 2022 εργάζεται ως έφορος δεδομένων στο έργο Restaging Fashion, μία συνεργασία του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Potsdam και των Κρατικών Μουσείων Βερολίνου.

Διοργάνωση: Ελληνικό Παράρτημα IAML