Γνωρίστε μας τη Βιβλιοθήκη / το Αρχείο σας (14)

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024, ώρα 6.30 μ.μ.

Ευαγγελία Χαλδαιάκη Το προσωπικό αρχείο του Νηλέως Καμαράδου (1847-1922), στο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»

Το αρχείο του Νηλέως Καμαράδου (1847-1922) αποτελεί τμήμα του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, κατόπιν αγοράς του το 1996. Ο Καμαράδος υπήρξε μια πολύ σημαντική μουσική προσωπικότητα του 19ου και 20ου αιώνα. Είναι ευρέως γνωστός για τις συνθέσεις του βυζαντινής μουσικής, αλλά και για το νέο ύφος που προσέδωσε στο συγκεκριμένο μουσικό είδος. Έχοντας γεννηθεί και ζήσει στην Κωνσταντινούπολη, αποκτήσει εκεί τις μουσικές του γνώσεις και εντρυφήσει σε μουσικά ζητήματα, μέσω των δημοσιεύσεών του αλλά και της συμμετοχής του σε ανάλογες συζητήσεις, πχ. ως μέλος της Πατριαρχικής Μουσικής Επιτροπής, είχε αναπτύξει μια πολυσύνθετη μουσική κριτική σκέψη. Οι μελέτες του αφορούν κυρίως τη θεωρία της βυζαντινής μουσικής, τη σχέση της με την αρχαία ελληνική, αλλά και ρυθμολογικά ζητήματα της βυζαντινής μουσικής. Το αρχείο του, αποτελούμενο από κείμενα, προσωπικές σημειώσεις, χειρόγραφες και έντυπες μουσικές καταγραφές στη βυζαντινή, δυτική και αρμένικη μουσική σημειογραφία, μουσικές διασκευές, προγράμματα και φωτογραφίες, σκιαγραφεί τη μουσική του πορεία και μέσω αυτού αναδύονται όλα αυτά τα ζητήματα που τον απασχολούσαν. Φανερώνει όμως και αρκετά ιστορικομουσικολογικά στοιχεία για την περίοδο κατά την οποία έζησε ο Καμαράδος.

Συντονισμός: Στεφανία Μεράκου, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Ταμίας Δ.Σ. Ελληνικού Παραρτήματος IAML.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Διάρκεια δράσης: 60΄ 
  • Η εκδήλωση στο Facebook

Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση γράψτε μας στο iaml.greece@gmail.com.


Η Ευαγγελία Χαλδαιάκη είναι διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη διδακτορική διατριβή «Η δημοτική μουσική στις τουρκόφωνες και ελληνόφωνες μουσικές συλλογές της ύστερης οθωμανικής περιόδου: λαϊκός πολιτισμός και διακοινοτικές σχέσεις». Έχει Πτυχίο στην Τουρκική Γλώσσα, Φιλολογία και Ιστορία και τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Λαογραφικές Σπουδές και τον Λαϊκό Πολιτισμό από το ίδιο Ίδρυμα. Η μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία, «Ο Κ. Α. Ψάχος και η συμβολή του στην καταγραφή και μελέτη ελληνικών δημοτικών τραγουδιών» εκδόθηκε το 2017 ως μονογραφία από τις Εκδόσεις Orpheus και το Ωδείο Αθηνών. Σήμερα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την έρευνα «Τουρκόφωνη και ελληνόφωνη δημοτική μουσική στις ελληνόφωνες μουσικές συλλογές της ύστερης οθωμανικής περιόδου: μουσικές μεταγραφές, σχολιασμός και σύγχρονες επιτελέσεις τους». Είναι έμπειρη ερευνήτρια και έχει διεξάγει εκτενή έρευνα σε αρχεία, συμμετάσχει σε πολυάριθμα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα. Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις για το έργο της το οποίο σχετίζεται γενικότερα με την ελληνική και τουρκική μουσική, κουλτούρα και λαογραφία. Είναι επίσης ενεργή μουσικός. Έχει δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από το Ορφείο Ωδείο Αθηνών και διδάσκει ελληνική δημοτική μουσική σε χορωδιακό μάθημα στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εθνομουσικολογία και Μουσική Πράξη» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και στο προπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου Τμήματος ως εντεταλμένη διδάσκουσα κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025. Αντίστοιχα δίδαξε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024.