Γνωρίστε μας τη Βιβλιοθήκη / το Αρχείο σας (8)

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 6.30 μ.μ.

Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (“Παλαιά Φιλαρμονική”)

Κώστας Καρδάμης: Το Μουσείο και Αρχείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας

Ιδρυμένη επισήμως το 1840 η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας αποτέλεσε το  πρώτο πλήρες μουσικοεκπαιδευτικό ίδρυμα της νεώτερης Ελλάδας (με τάξεις πνευστών, εγχόρδων, φωνητικής, πιάνου και μουσικών θεωρητικών) και ταυτόχρονα έναν πλήρη συναυλιακό οργανισμό, ο οποίος ήδη από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσής του διοργάνωνε συναυλίες φωνητικής και πιανιστικής μουσικής, εγχόρδων και, από το 1841, μπάντας. Ταυτόχρονα επέδειξε σαφή κοινωνική παρεμβατικότητα. Από την καλλιτεχνική ηγεσία και τα διδακτικά έδρανα πέρασαν εμβληματικές μορφές της μουσικής της νεώτερης Ελλάδας, όπως ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος, ο Σπυρίδων Ξύνδας, ο Σπύρος Σαμάρας, αλλά και ο Σπύρος Δουκάκης και ο Γεράσιμος Ρομποτής. 

Το καλλιτεχνικό και κοινωνικό αποτύπωμα του οργανισμού σε αυτά τα 183 έτη συνεχούς λειτουργίας του αποτυπώνονται στο μουσικό και στο διοικητικό αρχείο του. Μικρό, αλλά ενδεικτικό, μέρος του υλικού αυτού εκτίθεται και παρουσιάζεται στο Μουσείο Μουσικής του ιδρύματος (έτος ίδρυσης: 2010).

Συντονισμός: Στέλλα Κουρμπανά, Έφορος Ιστορικού Αρχείου Ωδείου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Παραρτήματος IAML.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Διάρκεια δράσης: 60΄ 

Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Σοφία Τσοπάνη (tsopani@mus.auth.gr), Γ. Γραμματέα του Παραρτήματός μας.


Κώστας Καρδάμης, Μουσικολόγος, Έφορος Μουσείου & Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Ιόνιο Πανεπιστήμιο

O Κώστας Καρδάμης αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου το 2000 εκπονώντας πτυχιακή εργασία στον τομέα της Νεοελληνικής Μουσικής Ιστορίας (επιβλέπων: καθ. Χάρης Ξανθουδάκης). Το 2002 ως υπότροφος του  «Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή» έλαβε τον τίτλο του Master in Advanced Musical Studies από το Royal Holloway, University of London (επιβλέπων: καθ. David Charlton). To 2006 απέκτησε διδακτορικό τίτλο από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τίτλος διατριβής: Ο “προσολωμικός” Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος και το έργο του (επιβλέπων: καθ. Χάρης Ξανθουδάκης). 

Έχει συνεργαστεί με τον  Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, την Oxford University Press (The New Grove Dictionary of Music and Musicians)  και συμμετέχει σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, δημοσιεύοντας παράλληλα μελέτες σχετικές με την ιστορία της Νεοελληνικής Μουσικής, ιδιαίτερα αυτής του 18ου και 19ου αιώνα, και του μουσικού θεάτρου. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η μουσική για πνευστά όργανα και η διάδραση μουσικής, κοινωνίας και πολιτικής.

Από το 2002 εργάζεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι διευθυντής του  Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του ιδίου τμήματος, μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών Μουσικός Λόγος και  Μουσικός Ελληνομνήμων, και της ελληνικής επιτροπής της RILM, καθώς και  Γενικός Επιμελητής της σειράς Μνημεία Νεοελληνικής Μουσικής. Από το 2003 έχει αναλάβει την επιμέλεια του Αρχείου και του  Μουσείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας.

Στις παράλληλες δραστηριότητές του συμπεριλαμβάνεται η ενασχόλησή του με τα χάλκινα πνευστά. Η σχέση του με την τούμπα, αποτέλεσμα των πρώιμων μουσικών εμπειρίών του στον χώρο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, ενισχύθηκε με τον θετικότερο τρόπο κατά τη φοίτησή του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, αλλά δεν ξεπερνά τα όρια του καλώς εννοούμενου ερασιτεχνισμού. Έχει παρακολουθήσει ωδειακά μαθήματα με τον Νικ. Ζερβόπουλο και τον Γιωρ. Ραράκο, από την τάξη του οποίου έλαβε και πτυχίο. Συμμετείχε σε σεμινάρια τούμπας των Γιώρ. Ραράκου, Hed.  Jan Renes και Roger Bobo, καθώς και μουσικής δωματίου (Melos Brass,  Fred Mills, Ben van Dijk,  Walter Hilgers). Υπήρξε συντονιστής του Ιonian Brass Quintet, μέλος του Just Tuba Quartet, καθώς και μουσικός της Egham Brass Band (Λονδίνο).

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της δράσης.