Γνωρίστε μας τη Βιβλιοθήκη / το Αρχείο σας (10)

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Ελληνικό Λογοτεχνικό & Ιστορικό Αρχείο

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 6.30 μ.μ.

Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη, Αρχειονόμος, υπεύθυνη των αρχείων παραστατικών τεχνών του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ

Η μουσική στα αρχεία και τις συλλογές του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) ιδρύθηκε το 1980 από τον Μάνο Χαριτάτο και τον Δημήτρη Πόρτολο. Με τη μορφή μη κερδοσκοπικού σωματείου, λειτούργησε ως ιδιωτικός αρχειακός φορέας για τριάντα χρόνια. Η ενσωμάτωσή του στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) έγινε με δωρεά το 2009 και διασφάλισε την αδιάλειπτη εφαρμογή του καταστατικού στόχου του: να θέτει όλα τα αποκτήματά του στη διάθεση της έρευνας, χωρίς κανέναν περιορισμό, και με σεβασμό στα διεθνώς καθιερωμένα πρότυπα περιγραφής και τη δεοντολογία που διέπουν τα αρχεία. 

Στο ΕΛΙΑ του ΜΙΕΤ διασώζεται η μεγαλύτερη στη χώρα μας συλλογή ιδιωτικών αρχείων που σχετίζονται με τα γράμματα και τις τέχνες, η οποία το καθιστά μια από τις κυριότερες εστίες προαγωγής και παραγωγής έρευνας στο χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών. Ο ονομαστικός κατάλογος των αρχείων του περιλαμβάνει σήμερα 1.500 λήμματα και 753 δελτία αρχειακής περιγραφής ή ευρετήρια, ενώ ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης του αριθμεί 140.000 τίτλους, που αντιστοιχούν σε 500.000 τόμους. 

Το ψηφιακό απόθεμα τεκμηρίων από τα αρχεία και τις συλλογές του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, δημιουργημένο κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», υπερβαίνει τα 100.000 ψηφιακά αντίγραφα και διατίθεται, οργανωμένο και με την αναγκαία περιγραφή του, στην ιστοσελίδα του φορέα, στη Europeana και στο Search Culture. Το σύνολο των εργαλείων έρευνας που εκπονούνται κάθε έτος από το ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ βρίσκεται ελεύθερα αναρτημένο στην ιστοσελίδα του και κοινοποιείται στο Εθνικό Ευρετήριο Αρχείων των ΓΑΚ. 

Στην παρουσίαση θα επισημανθούν αρχεία και συλλογές του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ που συνδέονται με τη μουσική και θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν τη διαχείρισή τους, τη σημασία τους και τις αρχές που διέπουν τη μελέτη τους και τη χρήση τους στην έρευνα.  

Συντονισμός: Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Ταμίας Δ.Σ. Ελληνικού Παραρτήματος IAML.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Διάρκεια δράσης: 60΄ 
  • Η εκδήλωση στο Facebook

Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση γράψτε μας στο iaml.greece@gmail.com.


Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη. Διδάκτωρ Θεατρολογίας (ΕΚΠΑ). Αρχειονόμος στο ΕΛΙΑ και στο ΕΛΙΑ του ΜΙΕΤ από το 1997, υπεύθυνη των αρχείων παραστατικών τεχνών από το 2003. Έχει ταξινομήσει και περιγράψει 70 ιδιωτικά αρχεία και 45.000 έντυπα και φωτογραφικά τεκμήρια του 19ου και του 20ού αιώνα που σχετίζονται με τις παραστατικές τέχνες. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις για το νεοελληνικό θέατρο και έχει δημοσιεύσει θεατρολογικά και αρχειονομικά άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά: https://bit.ly/3ZodNU1