Γνωρίστε μας τη Βιβλιοθήκη / το Αρχείο σας (5)

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, ώρα 6.30 μ.μ.

Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Τμήμα Σύρου

Λούλα Κλήμη, Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Σύρου

Μουσικό αρχείο Τμήματος ΓΑΚ Σύρου

Το Τμήμα ΓΑΚ Σύρου αποτελεί περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Αποστολή του είναι η διάσωση, η διατήρηση και η εποπτεία των αρχείων εντός των ορίων των δήμων των Περιφερειακών ενοτήτων Σύρου –Ερμούπολης, Μυκόνου, Άνδρου, Κέας, Κύθνου και Τήνου. Διατηρεί ένα πολύ πλούσιο αρχείο, βασικό πυρήνα του οποίου αποτελεί το αρχείο του Δήμου της Ερμούπολης. Μαζί με αρχεία άλλων φορέων (π.χ. συμβολαιογράφων 19ου αι., Πρωτοδικείου, Νοσοκομείου, και άλλων) συνιστούν πολύτιμες πηγές της δημιουργίας και εξέλιξης της Ερμούπολης. Στην παρουσίαση, θα αναδειχθεί το υλικό που σχετίζεται με τη μουσική και προέρχεται από διάφορες συλλογές που απόκεινται στο Τμήμα ΓΑΚ Σύρου. Κυρίως μέρος της παρουσίασης θα αποτελέσουν τα τεκμήρια που αφορούν στη Φιλαρμονική Εταιρεία που ιδρύεται για πρώτη φορά το 1869 και την εξέλιξή της, υλικό το οποίο προέρχεται από το Δημοτικό Αρχείο Ερμούπολης. Διοικητικά έγγραφα και κατάστιχα, χειρόγραφες παρτιτούρες, τετράδια μουσικής, κανονισμοί και καταστατικά, φωτίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Φιλαρμονικής, τους μαθητές, τους μουσικούς και τους αρχιμουσικούς, το ρεπερτόριο, τα μουσικά όργανα, τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις, κ.α. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν μικρότερες συλλογές ιδιωτών π.χ. Μάνου Ελευθερίου, Στάθη Αρφάνη, που σχετίζονται με τη μουσική.

Συντονίστρια: Στέλλα Κουρμπανά, Έφορος Ιστορικού Αρχείου Ωδείου Αθηνών , Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Παραρτήματος IAML.

  • Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση.
  • Διάρκεια δράσης: 60΄ 

Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Σοφία Τσοπάνη (tsopani@mus.auth.gr), Γ. Γραμματέα του Παραρτήματός μας.


Η Λούλα Κλήμη είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με κατεύθυνση την Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Εργάστηκε στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών από την ίδρυσή της το 2002 έως και το κλείσιμο του Οργανισμού. Από το 2015, εργάζεται στο Τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους Σύρου με αντικείμενο διοικητικό και αρχειονομικό.