Γνωρίστε μας τη Βιβλιοθήκη / το Αρχείο σας (11)

Τετάρτη 20 Μαρτίου

Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 Γιώργος Κοκκώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων || διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακής & Έντυπης Τεκµηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής (ΕΨΕΤΕΜ)

Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής ανήκει στο Εργαστήριο Ψηφιακής και Έντυπης Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής (ΕΨΕΤΕΜ) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στεγάζεται στον 1ο όροφο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του παραρτήματος Άρτας. Δημιουργήθηκε από το πρώην Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής το 2004 με στόχο να ενισχύσει την έρευνα και την σπουδή της μουσικής μέσα από τις δισκογραφικές και οπτικοακουστικές συλλογές, τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητές του. Λειτουργεί για το κοινό από τις 08:00 έως τις 18:00, διαθέτοντας θέσεις ακρόασης και υποστηρικτικό τεχνικό εξοπλισμό. 

Οι συλλογές είναι οργανωμένες στους εξής καταλόγους: α) συλλογή με περίπου 5000 CD (και περίπου 90.000 εγγραφές) με κυρίαρχη την κατηγορία ηχογραφημάτων λαϊκών μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας, β) συλλογή με CD που συνόδευαν εκδόσεις μουσικών περιοδικών (Δίφωνο, Λαϊκό τραγούδι, Μετρονόμος, Jazz & Τζαζ κ.ά.), γ) συλλογή άλλων φορμά (LP, DVD, κασέτες VHS). Το Αρχείο διαθέτει επίσης ψηφιοποιημένο όλο το υλικό των ένθετων των CD.

Συντονισμός: Σοφία ΚομποτιάτηΜουσικολόγος, Δρ. Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών | Υπεύθυνη Εικονικού Εκπαιδευτικού Μουσείου Ε.Λ.Σ.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Διάρκεια δράσης: 60΄ 
  • Η εκδήλωση στο Facebook

Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση γράψτε μας στο iaml.greece@gmail.com.


Ο Γιώργος Κοκκώνης είναι μουσικολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής και Έντυπης Τεκµηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής (ΕΨΕΤΕΜ). Από την αρχή της ερευνητικής του δραστηριότητας συμμετέχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και δημοσιεύει τακτικά άρθρα και μελέτες σχετικά με τις λόγιες/έντεχνες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας. Έχει επιμεληθεί ένα τόμο για την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου (έκδοση Ίδρυμα της Βουλής 2008), και την αντίστοιχη των Τζουμέρκων (έκδοση Δήμου Βορείων Τζουμέρκων 2023). Το 2017 στο βιβλίο του, Λαϊκές μουσικές παραδόσεις. Λόγιες αναγνώσεις, λαϊκές πραγματώσεις, (Fagottobooks) μελετά τόσο τις σχέσεις λόγιου και λαϊκού, όσο και ιδιαίτερες πτυχές της λαϊκής μουσικής δημιουργίας. Το 2019 επιμελήθηκε επιστημονικά 2 τόμους: με θέμα τις ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών της Επανομής (έκδοση Κτήμα Γεροβασιλείου), και από κοινού με τη Σόνια Κοζιού, τον τόμο Αστικές λαϊκές μουσικές (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σύλλογο «Ο Απόλλων», Καρδίτσα). Από το Ίδρυμα της Βουλής πρόκειται να εκδοθεί το 2024 τόμος για τις μουσικές παραδόσεις της Θεσσαλίας, ενώ από το 2002 είχε την επιστημονική επιμέλεια έκδοσης 10 CD με μουσική από την Ήπειρο (κυρίως από την περιοχή του Ζαγορίου). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά με ζητήματα ιστορικής δισκογραφίας και Αρχείων συλλεκτών (Αρχείο Π. Κουνάδη, Ψηφιακό Αποθετήριο της Μουσικής των Βλάχων) και είναι μέλος του σχετικού δικτύου MedMus (Δίκτυα δισκογραφίας στη Μεσόγειο).