Γνωρίστε μας τη Βιβλιοθήκη / το Αρχείο σας (17)

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025, ώρα 6:30 μ.μ.

Νίκος Διονυσόπουλος, επιμελητής μουσικών εκδόσεων

Μανώλης Σειραγάκης, επίκουρος καθηγητής θεατρολογίας ΠΚ, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Ψηφιοποίησης του Αρχείου Γ. Αμαργιανάκη

ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΟΣ ΓΡΙΦΟΣ: ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΜΑΡΓΙΑΝΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ο Γιώργος Αμαργιανάκης υπήρξε ένας από τους πρώτους έλληνες μουσικολόγους που απέκτησαν Πανεπιστημιακή έδρα στην Ελλάδα. Όταν μετακινήθηκε από την έδρα αυτή, του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ήρθε στην Αθήνα για να στελεχώσει το νεαρό Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ ένας μεγάλος αριθμός αρχειακών τεκμηρίων, πρωτίστως ηχογραφήσεων, παρέμεινε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 2006 το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχασε και τον τελευταίο του μουσικολόγο και έκτοτε το Αρχείο παρέμενε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου αναξιοποίητο. Στη συνάντηση θα περιγραφεί η διαδικασία αναζήτησης, ανεύρεσης, διάσωσης, καταλογογράφησης, ψηφιοποίησης και τελικής διάθεσης του Αρχείου,  ελεύθερα στο διαδίκτυο για χρήση από τους ερευνητές αλλά και οποιονδήποτε φίλο της μουσικής.

Συντονισμός: Γιώργος Κοκκώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων || διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακής & Έντυπης Τεκµηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Διάρκεια δράσης: 60
  • Η εκδήλωση στο Facebook

Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση γράψτε μας στο iaml.greece@gmail.com.


Ο Μανώλης Σειραγάκης είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός και επίκουρος καθηγητής θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έπαιξε στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη, στο Εθνικό Θέατρο, στο Θεσσαλικό Θέατρο, στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, στις Χοροροές της Σοφίας Σπυράτου. Εξασφάλισε το αρχείο του περιοδικού Θέατρο για τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης που ψηφιοποιήθηκε: https://ejournals.lib.uoc.gr/index.php/theatre. Συνεργάτης στο Grove Music Online και στο Oxford History of Jazz in Europe. Σε πανελλήνια πρώτη σκηνοθέτησε τα έργα “Κωμωδία, τραγωδία μονόπρακτη” του Νίκου Καζαντζάκη, “Στα Όρια” της Σούζαν Γκλάσπελ “Μίμος” του Παντελή Πρεβελάκη, Ισμήνη της Καρόλ Φρεσέτ. Οργάνωσε συνέδρια για την Ελληνική Οπερέτα, την Αθηναϊκή Επιθεώρηση, τη Μουσική στο Αρχαίο Δράμα και πρόσφατα τη διημερίδα με θέμα “Ο Παντελής Πρεβελάκης και το Θέατρο”. Έχει εκδώσει τα βιβλία “Το ελαφρό μουσικό θέατρο στη μεσοπολεμική Αθήνα 1922-1940” (δύο τόμοι, 2009) και “Ναπολέων Λαμπελέτ, Ένας ανέστιος κοσμοπολίτης: συμβολή στην καταγραφή της θεατρικής του δράσης” (2014), ενώ αναμένεται η μονογραφία του “Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος ως σκηνοθέτης αρχαίου δράματος”. Στο Ρέθυμνο διευθύνει από τo 2016 το Φεστιβάλ θεάτρου Αντίβαρο, το μεγαλύτερο χειμερινό θεατρικό φεστιβάλ στην Κρήτη.

Ο Νίκος Διονυσόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1955. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη μουσική και το θέατρο. Στη συνέχεια (1980-86) σπούδασε Βυζαντινή μουσική και Δημοτικό τραγούδι με τον Σίμωνα Καρά. Την περίοδο 1979-83 εργάσθηκε στη σύνταξη του μουσικού και τεχνικού περιοδικού «Ήχος & hi-fi» και αργότερα στα περιοδικά «RAM» (1989), «Hitech» (1995), «Δίφωνο» (1998-2001) καθώς και στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (1997-98). Υπήρξε για δέκα χρόνια (1984-1994) τακτικός συνεργάτης της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (ΕΡΑ, ΕΤ) και αργότερα της «ελεύθερης» ραδιοφωνίας. Έχει πραγματοποιήσει συστηματικές μουσικές ερευνητικές αποστολές σε πολλά μέρη της Ελλάδας, με σκοπό την καταγραφή, τη μελέτη και έκδοση του παραδοσιακού μουσικού υλικού. Ερευνητικές αποστολές έχει πραγματοποιήσει και εκτός Ελλάδας, όπου υπάρχουν ελληνικές και ελληνόφωνες κοινότητες (Κάτω Ιταλία, Αλβανία, Κύπρο, Τουρκία, Συρία). Έχει συμμετάσχει ως βασικό στέλεχος σε ερευνητικά μουσικά προγράμματα (Κρήτη, Αν. Αιγαίο, Ήπειρο, Άγιο Όρος, Κύπρο, Ιταλία). Υπήρξε υπεύθυνος για τη διοργάνωση των τριών Διεθνών Μουσικολογικών Συνεδρίων στους Δελφούς (1985, 1986, 1988) και του Διεθνούς Συνεδρίου για τα Λαϊκά Μουσικά Όργανα στην Καστοριά (2001). Έχει επιμεληθεί τις σειρές των μουσικών εκδόσεων διαφόρων συλλογών ή φορέων (« Σύλογος προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», «Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία», «Δόρα Στράτου», «Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου» κ.τ.λ.). Η παρουσία του όμως εντοπίζεται κυρίως στις Μουσικές Εκδόσεις των «Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης», τις οποίες διευθύνει δίνοντας δείγματα υψηλής ηχητικής και μουσικής ποιότητας, εθνομουσικολογικού κύρους και εκδοτικής επιμέλειας. Με αυτές τις εκδόσεις έχει αποσπάσει ένα βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον τομέα Γραμμάτων και Τεχνών (1992) και της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών για την καλύτερη δισκογραφική παρουσία (1999).