Γνωρίστε μας τη Βιβλιοθήκη / το Αρχείο σας (3)

Τετάρτη 29 Μαρτίου, ώρα 6.30 μ.μ.

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης – Μουσική Βιβλιοθήκη, αρχεία, συλλογές.

Σμαρώ Μαρία Αναγνωστοπούλου, Βιβλιοθηκονόμος | Υπεύθυνη Μουσικής Βιβλιοθήκης ΚΩΘ

Δημήτρης Γιαννόπουλος, Μεταπτυχιακός πολιτιστικής διαχείρισης ΕΑΠ | Εκπαιδευτικά προγράμματα και Πολιτιστική κληρονομιά, ΚΩΘ

Η μουσική βιβλιοθήκη, τα αρχεία και οι συλλογές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Ανάδειξη και πολιτιστική κληρονομιά.

Το πλήρες διοικητικό αρχείο, από την ίδρυση του ΚΩΘ το 1914 (πρωτόκολλα, αλληλογραφία, πρακτικά, μαθητολόγια, μητρώα, κλπ.), οι σημαντικές προσωπικότητες που το δημιούργησαν και το στήριξαν, το αρχείο χειρογράφων σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, οι συλλογές οργάνων, φωτογραφιών, προγραμμάτων κ.ά. αποτελούν σπουδαία ιστορική πηγή πληροφοριών για την μουσική ζωή και το κοινωνικό πλαίσιο της Θεσσαλονίκης του προηγούμενου αιώνα. Παράλληλα με την ίδρυση του ΚΩΘ δημιουργείται και η μουσική βιβλιοθήκη του, που εξελίσσεται μέχρι σήμερα. Το ΚΩΘ, στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του, ενσωματώνει ελκυστικές, ανθρωποκεντρικές δράσεις που αφορούν την προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής του κληρονομιάς, προσφέροντας στον επισκέπτη ερευνητή δυνατότητες και δεξιότητες της ανάπτυξης πολιτισμικής και μουσικής παιδείας.

Συντονίστρια: Σοφία Τσοπάνη, Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & Γ. Γραμματέας Δ.Σ. Ελληνικού Παραρτήματος IAML.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Διάρκεια δράσης: 60΄

Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Σοφία Τσοπάνη (tsopani@mus.auth.gr), Γ. Γραμματέα του Παραρτήματός μας. 


Η Σμαρώ Μαρία Αναγνωστοπούλου είναι απόφοιτος της Σχολής Βιβλιοθηκονομίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως αποδελτιώτρια στο Κέντρο Αποδελτίωσης Τύπου Θεσσαλονίκης ΑΡΜΑΟΣ, στη βιβλιοθήκη της σχολής ICBS και στη νομική βιβλιοθήκη της εταιρίας ΝΟΜΟΣ. Από τον Φεβρουάριο του 1989 εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στη Μουσική βιβλιοθήκη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε υπεύθυνη του επιχειρησιακού προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας -Τεκμηρίωση, Αξιοποίηση και Ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού: Εμπλουτισμός, δημιουργία, ανάδειξη και προώθηση ψηφιακών συλλογών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης”. Μετά την περάτωση του έργου της Κοινωνίας της Πληροφορίας, συνεχίζει αναδρομικά ψηφιοποιήσεις υλικού (χειρόγραφα της βιβλιοθήκης και άλλο αρχειακό υλικό) που προστίθεται στο ήδη υπάρχον. Στα πλαίσια της εξωστρέφειας και προώθησης του πολιτιστικού αποθέματος της βιβλιοθήκης του Ωδείου, παρουσίασε τη βιβλιοθήκη και το ιστορικό της αρχείο σε δύο συνέδρια του Ελληνικού παραρτήματος της IAML. Συνεργάζεται με το τμήμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας του Ωδείου, όσον αφορά τον προγραμματισμό την οργάνωση και την εκτέλεση πολιτιστικών δράσεων που σχετίζονται με τη βιβλιοθήκη και το αρχείο της.

Ο Δημήτριος Γιαννόπουλος εργάζεται στο Τμήμα πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΩΘ. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος πολιτιστικής διαχείρισης του ΕΑΠ, με τίτλο της διπλωματικής του εργασίας Η ανάδειξη της πολυπολιτισμικής μουσικής της Θεσσαλονίκης μέσω της δημιουργίας πολιτιστικής διαδρομής. Είναι υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΩΘ. Πρόθεσή του είναι η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, όσο και η προβολή του μουσικού πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της δράσης.